Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
Porod w Polsce a social
Autor Wiadomość
hkate

Wysłany: Wto Lip 15, 2008 10:24 am   Porod w Polsce a social

czy ktos rodzil w Polsce i "zgarnal" becikowe i macierzynskie z sociala?
jesli tak jak to najlepiej zalatwic jesli w ogole sie tak da....???????

czy po porodzie trzeba przyniesc jakis certyfikat urodzenia dziecka do sociala? czy jesli przestane pracowac powiedzmy 10 tyg przed rozwiazaniem to wtedy zanosze papiery do sociala i oni juz wplacaja co tydzien i wiecej nie musze sie tam zglaszac???
czy w szpitalu przed wyjazdem nalezy powiedziec ze sie wyjezdzaz Jersey czy najlepiej nic nie mowic?

czekam na odpowiedzi!
z gory dzieki!!!

sylka

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 8:33 am   Ciąża i poród

Hej

ja zdecydowałam się rodzić w Polsce i już zostałam na stałe :) . Sprawa wygląda tak, musisz między 14 a 7 tygodniem przed porodem zarejestrowac się w sprawie becikowego i ogólnie wpisac wszystkie informacje, tam dadzą Ci odpowiednie formularze. Poza tym trzeba ich poinformowac ki9edy przestaniesz pracowac i najwczesniej można chyba zacząć dostawać pieniążki ok 8 tygodnia przed porodem. W Socialu zresztą wszystko Ci powiedzą.

Becikowe należy Ci się bez względu gdzie rodzisz, tylko dobrze miec konto na Jersey, bo podajesz numer i przeleją Ci kase, zaznaczasz tylko kiedy chcewsz becikowe(tak jak pisałam wcześniej mozna je dostać między 7 tyg do porodu a 3 m-ce po porodzie). Jesli chodzi o te tygodniówki które przysługuja po skońmczeniu pracy przed porodem, to teoretycznie musisz byc na wyspie żeby je dostać, ja do 7-go m-ca myslałam że będę rodzic na wyspie i tak tez wypełniłam dokumenty, ale potem zmieniłam zdanie i poszłam do nich i zmieniłam to w papierach, ale chyba maja tam niezły bałagan bo i tak dostałam kase ;) . Także teoretycznie jesli powiesz że rodzisz na wyspie a wyjedziesz do Polski to być może że będzie tak samo jak u mnie...

Teraz co do porodu w Polsce, jedynym sposobem na ubezpieczenie i darmowy poród w Państwowym szpitalu w Polsce to rejestracja w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna, albo najlepiej, jesli mąż będzie też w Polsce to żeby on się zarejestrował i dopisał Ciebie, bo problem w tym, że w ciąży jak ty bys się rejestrowała, oni się pytają dlaczego akurat teraz itd. ja unikałam jednoznaczej odpowiedzi i jakos mi sie udało, a poza tym nie moga chyba odmówić takiej rejestracji. A dzięki temu będziesz ubezpieczona Ty, Twoje dziecko i maż jeśli9 go dopiszesz. Żeby utrzymać ten status i przedłużenie ubezpieczenia, to trzeba co m-c lub dwa jeździć do Urzędu na wizytę i treoretycznie oni jesli mają oczywiście to przedstawiaja Ci oferty pracy, ja jeździłam przez 6 m-cy i nigdy mi sie nie zdarzyło mieć takiej oferty :) Także jedzie sie własciwie tylko po pieczatkę i przedłużenie ubezpieczenia.

Co do podróży, to ja jechałam samochodem w 31tc i znioslam to bardzo dobrze, tylko miałam pecha i obsługa portu zarządała zaświadcvzenia od lekarza zaswiadczenia że jestem zdrowa i nie ma przeciwskazań, bo chyba od 23 tc oni żądają takiego listu. Także jesli leciałabyś samolotem to musisz się dowiedzieć w danej linii lotniczej jakie oni maja przepisy w tej sprawie.

Gdybysm iała jakieś pytania to pytaj smiało :)

Pozdrowienia od mummy dla mum to be :)

hkate

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 9:44 am   

wielkie dzieki za odp!
czyli w socialu nie zorientowali sie ze nie rodzilas na wyspie i wplacali Ci pieniadze tygodniowo do konca czyli przez cale te 18 tyg tak?
a w szpitalu przed wyjazdem powiedzialas im ze nie bedziesz rodzila na Jersey czy po prostu pewnego dnia zniknelas ?:-)
bo zastanawiam sie czy szpital moze dac znac socialowi... ale moze nie zawracaja sobie tym glowy...

pozdrawiam!

sylka

Wysłany: Czw Lip 17, 2008 10:38 am   

ja dostawałam przez 18tyg., a co do szpitala dzwoniłam żeby odwołać wizyte i powiedziałam, że wyjeżdżam, także nie wiem czy jest procedura informowania miedzy Socialem a szpitalem,

a skąd jesteś? bo przynajmniej w Warszawie jest prawdziwy baby boom :) porodówki wypełnione po brzegi a na ulicach same brzuszki ;)

Pozdrawiam

hkate

Wysłany: Pią Lip 18, 2008 3:45 pm   

jestem z poludnia Polski, chyba wszedzie wysyp brzuszkow... dzieci wyzu demograficznego koncowki lat 70tych i poczatek 80-tych wchodza w faze rozrodcza :-)

Odpowiedz do tematu