|
Pomoc finansowa od States |
| Autor |
Wiadomość |
Rafal_D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 224 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 12:17 am Pomoc finansowa od States
|
|
|
WItajcie,
pisza na razie jako przyszly ojciec...
Z tego co sie orientuje States w okresie maternity (18 tygodni?) placi tygodniowo okolo 170 funtow(prawda to?) "zasilku" dla mam.
Powiedzcie prosze co trzeba zrobic, zeby te pieniazki otrzymywac?
Urodzic na Jersey, byc na Jersey, osobiscie odbierac...
Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam |
|
|
|
 |
fiona.p
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 2:18 pm
|
|
|
| Trzeba pracowac przynajmniej 6 miesiecy na Jersey (tzn. kobieta) - z tego co pamietam... Wszystkiego mozna sie dowiedziec w Socialu. Jesli twoja druga polowa chodzi do szpitala na wizyty to mozna w szpitalu (antenatal clinic) pobrac formularz, ktory zanosi sie do sociala, albo od lekarza GP. To jest chyba mniej niz £170 tygodniowo, podobno zalezy od tego ile sie zarabialo. Ale najlepiej przejsc sie do Social Security, nie chce cie wprowadzac w blad... :-/ |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 9:48 pm
|
|
|
Dziekuje Fiona,
na razie myslimy o dziecku. Rozwazamy wszystkie za i przeciw, jezeli chodzi o miejsce porodu i pobytu po porodzie.
Zastanawiam sie tylko czy po 4 latach tutaj dostanie sie maternity ( czy jakkolwiek nazywa sie cotygodniowa "wyplata" dla matki) w przypadku porodu w Polsce.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 12:45 am
|
|
|
Slyszalem ze ktos dostal one-off payment za dziecko, ktore mialo sie urodzic w PL. Ale to moze byc tylko urban legend, wiec najlepiej dowiedz sie w socialu osobiscie |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 1:40 pm
|
|
|
Taki one-oof payment bylby najlepszym rozwiazaniem wg mnie, ale nie zapominajmy, ze zyjemy na Jersey i rozsadek coponiektorych ustawodawcow nie jest ich najmocniejsza strona |
|
|
|
 |
fiona.p
|
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 9:20 am
|
|
|
| Ja tez slyszalam o dziewczynie, ktora nie wiem czy rodzila w Polsce ale wyniosla sie jak tylko dostala urlop macierzynski i dostawala te cotygodniowa wyplate w Polsce. |
|
|
|
 |
Gierma
Nikt Wazny

|
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 3:29 pm
|
|
|
Z tym nie ma problemu, sprawdzac Cie nie beda.
Ja pisalem o dziewczynie, ktora im powiedziala ze leci rodzic do PL i dostala cala kwote jako jednorazowa wyplate. |
_________________ Gierma |
|
|
|
 |
meggie
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 8:39 pm
|
|
|
To wszystko nie tak:) Kobieta w ciazy aby dostawac miesiaczna kwote w wysokosci 140 ft musi miec przepracowany caly rok wczesniej poprzedzajavy ciaze. w tym wypadku otrzymuje 16 tygodni plantego urlopu 2 miesiace przed i po porodzie. Jsli natomiast roku nie bylo sa to tylko 4 tygodnie takze 140 ft. Mnie potraktowali okrutnie bo brakowalo mi 1 tygodnia ...do pelnego roku. Nieststy nic nie udalo sie wywalczyc i dostalam tylko za 4 tygodnie. oprocz tego sa 3 darmowe czeki na mleko ale to niewielkie kwoty lacznie na okolo 50ft. Jest tez cos takiego jak "pomoc spoleczna" ale to tylko wtedy kiedy sa bardzo niskie zarobki w rodzinie. wszystkiego mozna dowiedziefc sie dokladnie w socialu. ja rodzilam w tamtym roku od tego mialo sie zmienic( nieststy na gorsze mniejsze pieniazki) Pozdrawiam wszystkie przyszle mamy i przyszlyh tatusiow:) jest ciezko ale mozna jakos sobie piradzic, |
|
|
|
 |
meggie
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 8:42 pm
|
|
|
| a ha a jesli chodzi o porod w polsce to zasada ta sama kasa w zaleznosci od przepracowanych miesiacy . Mnie pani w socialu na wstepie zapytala czy rodze tu czy w pl bo potrzebuja informacji gdzie maja przesylac pieniazki. Mysle ze warto wtedy zalozyc odpowiednie konto walutowe aby nie tracic na przelewach. |
|
|
|
 |
|
|