|
niemowle bez paszportu |
| Autor |
Wiadomość |
majka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 33 Skąd: łódź/guernsey
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 11:31 pm
|
|
|
To prawda obsługiwał mnie tam młody chłopak o typowo polskim imieniu i na zamówienie złożone po polsku odpowiadał tylko po angielsku ,może company policy, a swoją drogą ja z dumą noszę naszą flagę na identyfikatorze
pozdrawiam tych co to są bardziej lokalni niż lokale , |
|
|
|
 |
mag

|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 12:26 pm
|
|
|
urodzilam 6listop synka i w czasie z jednej wizyt polozna powiedziala, ze od niedawna Polacy moga wyrabiac paszporty dla swoich dzieci urodzonych na Jersey......pojechalismy to sprawdzic w PASSPORT AND IMMIGRATION OFFICE (na La Route du Port Elizabeth). Dowiedzielismy sie ze od MAJA bedzie to mozliwe!!!!!!! [jest to zwiazane z tym ze Polska bedzie wtedy 5 lat w UE] |
|
|
|
 |
sumo
|
Wysłany: Czw Lis 20, 2008 2:25 pm
|
|
|
| Czy nadal bedzie wymagany nieprzerwany 5-cio letni okres pobytu rodzicow na wyspie? |
|
|
|
 |
asiek
|
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 9:27 pm
|
|
|
| witam. czy to oznacza że od maja 2009 każdy polski obywatel będzie mogł odebrać paszport dla swojego dziecka (ur.na Jersey) tutaj na Jersey a nie jak do tej pory w Londynie??? Proszę o informacje gdyz sama jestem w 7 m-c i za niedlugo bedę musiała o tym pomyśleć. A szczerze mowiąc to ta wyprawa z małym dzieckiem do londynu mnie troszkę przeraża. dzieki za pomoc. |
|
|
|
 |
Krystyna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Lip 2008 Posty: 30 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 8:12 am
|
|
|
| Czy Jersey należy do UE? Fakt pozostawania "pod koroną brytyjską" (która jest członkiem, aczkolwiek z pewnymi wyjątkami związanymi z nie podpisaniem przez GB traktatu z Schengen) daje pewne udogodnienia (np. zatrudnienie), ale już np. o podatkach zapomnieć. Wobec tego nie sądzę, żeby tak istotna!!! z punktu widzenia interesu państwa polskiego sprawa jak wydawanie paszportów mogło zostać scedowane na urząd na Jersey, zwłaszcza jeśli nawet konsul honorowy nie miał takich uprawnień. Ale oczywiście jest to do sprawdzenia nie tyle może w urzędzie na wyspie co raczej w MSZ lub biurze paszportowym w Polsce. Czego nie omieszkam uczynić. I z przyjemnością poinformuję, jeśliby tym razem okazało się, że nie jest to kolejna plotka tylko faktycznie ktoś nam idzie na rękę. Pytanie jest jeszcze oczywiście dodatkowo takie: czy mówi się o 5-letniej przynależności Polski do UE czy o 5-letnim pobycie na Jeresy czy o jednym i o drugim razem?? |
|
|
|
 |
evita

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 128 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 3:52 pm
|
|
|
witam
dowiadywalam sie ostatni iz osoby przebywajace 5 lat na wyspie moga skladac wniosek o jerseyowski paszport dla malenstwa acz kolwiek dorosli musza troszeczke dluzej poczekac gdyz jest to 6 lat bez przerw w pobycie na wyspie dluzszych niz ok 180 dni (nie jestem pewna co do zgodnosci dni) i test z historii i jezyka oraz oplata ponad 700funtow ta co mi powiedzieli bo wlasnie tez bede starala sie o paszport dla mojego malenstwa, oczywiscie jest to paszport 5 letni !!!! |
|
|
|
 |
Krystyna
|
Wysłany: Sro Lut 11, 2009 8:33 pm
|
|
|
Nie wykluczone, że ze "świeżo":)) urodzonym dzieckiem będzie to mozliwe, aczkolwiek należałoby sie dowiedzieć, jak jednak taki nowonarodzony obywatel ma sie do polskiego obywatelstwa (a w ślad za tym wszystkimi prawami i obowiązkami z tym związanymi). Bo byc może faktycznie jerseyowski paszport będzie w porządku do przekraczania granicy, ale byc może że musi jescze też miec mimo wszystko polski paszport (ale na szczęście wyrabiany w kraju, przy okazjonalnym pobycie), jak również rejestrację aktu urodzenia w naszym USC oraz pobrać PESEL. Należy też pamiętać, że Jersey nie należy do UE, więc procedury mogą być co nieco odmienne.
To są dość chyba jednak zawiłe kwestie, aczkolwiek oczywiście do rozwiązania i dopytania gdzie należy (MSZ, MSWiA?:)
proponuję z tym "niemowlęciem" przenieść się na ten wątek o konsulu, bo to mże byc jeden z punktów do petycji do ambasady. |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 4:59 pm
|
|
|
| mam pytanie do ciebie Krystyna bo nie orietuje sie w tych zawiklaniach prawnych !!! DO czego bedzie mi potrzebny polski paszport i te wszystkie dokumentu typu pesel wpis do usc jezeli od 6 lat mieszkam na wyspie i jakos nie planuje powroku w najblizszym czasie !czy 5 letni paszport jerseyowski nie jest wystarczajacym dokumentem uprawniajacym do poruszanie sie w unii i dalej ???? po co mam tracic czes i pieniadze jezeli dziecko urodzone bedzie tutaj i zarejestrowane w tutejszym state ??? bo naprawde nie wiem ? mozesz mi powiedziec cos na ten temat... z gory dziekuje |
| Ostatnio zmieniony przez evita Czw Lut 12, 2009 5:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krystyna
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 5:24 pm
|
|
|
Ludzie!!!! ile czasu mam na napisanie odpowiedzi?????? albo ile słów mogę napisać?????
Taką ładną odpowiedź dla Evity napisałam i się nie zapisało:(((
Nic nie pizę dopóki sie nie dowiem. Może ze stoprem powinnam pisać? Ja sie za bardzo nie znam na tych forach, to może ktoś mi powie jak to jest z tymi odpowiedziami??
Póki co nic nie piszę:(
A może gdzieś ten wpis jest tylko go nie widać w wątku? |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 6:16 pm
|
|
|
ale nie rozumiem dlaczego sie tak unosisz to bylo proste pytanie na ktore NIE padla odpowiedz na tym forum !!!!! jezeli to problem aby udzielic odpowiedzi spoko sama poszukam sama pisalas ze sie orientujesz sie w tym temacie wiec myslalam ze wiesz pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krystyna
|
Wysłany: Czw Lut 12, 2009 7:02 pm
|
|
|
Ależ ja Ci odpowiedziałam. Ja jestem soba starej daty i nauczono mnie odpowiadać na pytania nawet jeśli musze np. powiedzieć "nie wiem"
Wkurzyłam się nie na Ciebie tylko "technicznie" Napisałam przyzwoita długa odpowiedź i jak kliknęłam wyślij to sie nie wysłało.
Więc pytam "technicznie" czy jest ograniczenie w ilości słów (czy znaków czy czegoś tam) albo w czasie jaki mam na napisanie. Ja pisuję przewaznie sporo, to nie pierwszy raz taka sytuacja sie zdarzyła i w końcu się zapieniłam. Bo musze drugi raz to samo pisać. Jak się dowiem o tę "technikę" to będę wiedziała na co mogę sobie pozwolić za jednym razem. Jak wiesz to mi napisz. I wtedy ja napiszę co wiem o tym o co pytasz. Odpowiedź nie jest na jedno zdanie raczej
Pzdr
Krysia
PS
Przeprszam, jesli wzięłaś mój popredni post do siebie (w sensie że nie chcę odpowiadać, albo że niegrzecznie napisałam)
[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 8:11 pm ]
Parę pierwzych informacji znalazłam na forum pod hasłem "ciąża..." i tam jest taki tmat "obywtelstwo dla dziecka...." ktos już próbowł ten temt przerabiać. I chyba nie wygląda za weoło.
Reszta później |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Pią Lut 13, 2009 9:30 pm
|
|
|
| Krystyna napisał/a: | Ludzie!!!! ile czasu mam na napisanie odpowiedzi?????? albo ile słów mogę napisać?????
Taką ładną odpowiedź dla Evity napisałam i się nie zapisało:(((
Nic nie pizę dopóki sie nie dowiem. Może ze stoprem powinnam pisać? Ja sie za bardzo nie znam na tych forach, to może ktoś mi powie jak to jest z tymi odpowiedziami??
Póki co nic nie piszę:(
A może gdzieś ten wpis jest tylko go nie widać w wątku? |
Długość sesji ustawiona BYŁA na 10min po tym czasie następuje automatyczne odświeżenie strony. Zwiększyłem czas na 25 min. Mam nadzieje że teraz będzie ok.
Moja rada jest taka, aby bardziej wylewne posty przygotować sobie w notatniku albo wordzie bo w systemie zawsze cos moze wyskoczyć i bedzie szkoda.
I tak tylko na marginesie dodam, że problemy techniczne nalezy zglaszać w tematach dotyczących działania forum bo póżniej wychodza nieporozumienia
Pozdrawiam Admin |
|
|
|
 |
|
|