Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
maly jerseyowczyk :)
Autor Wiadomość
evita 

Pomogła: 3 razy
  Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 6:14 pm   maly jerseyowczyk :)

mam male pytanko do obecnych na forum polonusow aczkolwiek , nie chce byc zlinczowana za brak patriotyzmu :mrgreen: czy ktokolwiek z tu obecnych wyrabial juz dziecku paszport jerseyowski ?? chodzi mi o ta machine ??? ile sie czeka i ja patrza na polakow starajacych sie o ten dokument :) info na gov jest czytelne ale.... moze ktos juz to przerabial i cos podpowie :)

z gory dzieki za odpowiedz :)

sumo

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 8:32 pm   

z tego co sie orientuje,to bedzie to mozliwe dopiero od wtorku 5 maja,wiec prawdopodobnie nikt jeszcze tego nie przechodzil

evita 

Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:53 pm   

ok !! dzieki za info :mrgreen:

sumo

Wysłany: Wto Cze 02, 2009 6:29 pm   

Evita,jezeli nadal cie to interesuje to moge udzielic info jak wyrobic paszport dla dziecka,bo wlasnie go otrzymalismy.

evita 

Wysłany: Sro Cze 03, 2009 8:16 am   

bardzo dziekuje ja tez wlasnie czekam na odbior :) pozdrawiam

skaut 
Site Admin

Wysłany: Sob Cze 06, 2009 6:04 pm   

Sumo jak możesz opisz procedurę paszportową na forum, może się komuś przyda.

evita 

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 8:07 am   

nie jestem "sumo" ale napisze:D
zaczynamy od wizyty w oficie emigracyjnym znajdujacym sie po przeciwnej stronie waterfrontu , bierzemy formularz rejestrujacy malutkiego jako obywalela brytyjskiego , trzeba to wypelnic , przedstawic udokumentowany NASZ pobyt 5 letni na wyspie moze to byc pismo od landlorda lub pracodawcy , nastepnie wplacamy £460 za te wpisy i bla bla bla a potem juz mamy z gorki , normalna procedura .... wszystkich informacji dowiedziec sie mozna na miejscu okres oczekiwania to 4 tyg.
powodzenia :)

sumo

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 3:06 pm   

Moge powiedziec jak wyrobic dla dziecka urodzonego w marcu tego roku.Dla dzieci starszych lub urodzonych po 1 maja moga byc inne wymagania.Zeby wyrobic paszport dla dziecka jedno z rodzicow musi przebywac na wyspie przez ostatnie 5 lat, od momentu wejscia Polski do unii.Przed zlozeniem wniosku o paszport nalezy zlozyc wniosek o rejestracje dziecka jako obywatela brytyjskiego.Wniosek wybiera sie w passport office(budynek przy rondzie na ulicy prowadzacej do portu).Potrzebne sa:potwierdzenie 5 lat pobytu (listy od pracodawcow z okresami zatrudnienia oraz contribution balance z social security)akt urodzenia dziecka,paszporty rodzicow,zdjecie.Dane we wniosku musza potwierdzic 2 osoby,jedna to brytyjczyk co najmniej 25letni a druga to osoba zwiazana zawodowo z dzieckiem(lekarz,health visitor itp).Oplata to 460 funtow +50 za kolejne dziecko.Na rejestracje czekalam 2 tyg.Po otrzymaniu akt rejestracji sklada sie wniosek o paszport.Potrzebne sa 2 zdjecia,paszporty rodzicow,akt rejestracji,akt urodzenia i znow podpis "professional" (lekarz,nauczyciel,prawnik,pracodawca itp,który zna rodzica przynajmniej 2 lata)do potwierdzenia danych we wniosku.Paszport kosztuje 46 funtow,po 3 dniach przyslali do domu.Mam nadzieje ze nic nie przeoczylam.

o90

Wysłany: Pon Cze 08, 2009 4:30 pm   

ciekaw jestem jak wygląda problematyka podwójnego obywatelstwa POL&JER
ale bardziej interesuje mnie dorosły.
gdyby ktoś mógł skrobnąć coś na ten temat byłoby fajno.

byc i równocześnie nie być obywatelem UE to byłyby JAJA

sumo

Wysłany: Wto Cze 09, 2009 9:41 pm   

Wydaje mi sie,że nie ma odrębnego obywatelstwa jerseyskiego, tylko brytyjskie

stan33

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 7:09 pm   

witam
wlasnie dowiedzialem sie ze ta cala procedura z " paszportem" to wiielka sciema. Moi znajomi sa irlandczykami bylem z nimi w biurze paszportowym i co sie okazalo ... dostalem aplikacje na paszport 5 letni bez koniecznosci wykupywania obywatelstwa brytyjskiego
dokumenty ktore sa potrzebne to :
1) pieciletni okres zatrudnienie w jednym miejscu pracy (list od pracodawcy ) lub od landlorda o zamieszkiwaniu w jego posiadlosci ALE ciagiem
2) full contubution balance
3) potwierdzenie od doktora rodzinnego i jeszcze jednej osoby z british paszportem
4) akt urodzenia dziecka i paszporty rodzicow
5) 2 zdjecia i oplata £46
jest to paszport tymczasowy wiec trzeba dziecko kiedys gdzies zarejestrowac czy w polsce czy w uk ale mysle ze jest to jakas tansza obcja na poczatek ,a chyba w chwili pelnoletnosci dziecka bedzie on mialo prawo zadecydowac kim chce byc , po co na sile uszczesliwiac ..
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu