|
maly jerseyowczyk :) |
| Autor |
Wiadomość |
evita

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 26 Mar 2007 Posty: 131 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 6:14 pm maly jerseyowczyk :)
|
|
|
mam male pytanko do obecnych na forum polonusow aczkolwiek , nie chce byc zlinczowana za brak patriotyzmu czy ktokolwiek z tu obecnych wyrabial juz dziecku paszport jerseyowski ?? chodzi mi o ta machine ??? ile sie czeka i ja patrza na polakow starajacych sie o ten dokument info na gov jest czytelne ale.... moze ktos juz to przerabial i cos podpowie
z gory dzieki za odpowiedz |
|
|
|
 |
sumo
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 8:32 pm
|
|
|
| z tego co sie orientuje,to bedzie to mozliwe dopiero od wtorku 5 maja,wiec prawdopodobnie nikt jeszcze tego nie przechodzil |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 9:53 pm
|
|
|
ok !! dzieki za info |
|
|
|
 |
sumo
|
Wysłany: Wto Cze 02, 2009 6:29 pm
|
|
|
| Evita,jezeli nadal cie to interesuje to moge udzielic info jak wyrobic paszport dla dziecka,bo wlasnie go otrzymalismy. |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Sro Cze 03, 2009 8:16 am
|
|
|
bardzo dziekuje ja tez wlasnie czekam na odbior pozdrawiam |
|
|
|
 |
skaut
Site Admin

|
Wysłany: Sob Cze 06, 2009 6:04 pm
|
|
|
| Sumo jak możesz opisz procedurę paszportową na forum, może się komuś przyda. |
|
|
|
 |
evita

|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 8:07 am
|
|
|
nie jestem "sumo" ale napisze:D
zaczynamy od wizyty w oficie emigracyjnym znajdujacym sie po przeciwnej stronie waterfrontu , bierzemy formularz rejestrujacy malutkiego jako obywalela brytyjskiego , trzeba to wypelnic , przedstawic udokumentowany NASZ pobyt 5 letni na wyspie moze to byc pismo od landlorda lub pracodawcy , nastepnie wplacamy £460 za te wpisy i bla bla bla a potem juz mamy z gorki , normalna procedura .... wszystkich informacji dowiedziec sie mozna na miejscu okres oczekiwania to 4 tyg.
powodzenia |
|
|
|
 |
sumo
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 3:06 pm
|
|
|
| Moge powiedziec jak wyrobic dla dziecka urodzonego w marcu tego roku.Dla dzieci starszych lub urodzonych po 1 maja moga byc inne wymagania.Zeby wyrobic paszport dla dziecka jedno z rodzicow musi przebywac na wyspie przez ostatnie 5 lat, od momentu wejscia Polski do unii.Przed zlozeniem wniosku o paszport nalezy zlozyc wniosek o rejestracje dziecka jako obywatela brytyjskiego.Wniosek wybiera sie w passport office(budynek przy rondzie na ulicy prowadzacej do portu).Potrzebne sa:potwierdzenie 5 lat pobytu (listy od pracodawcow z okresami zatrudnienia oraz contribution balance z social security)akt urodzenia dziecka,paszporty rodzicow,zdjecie.Dane we wniosku musza potwierdzic 2 osoby,jedna to brytyjczyk co najmniej 25letni a druga to osoba zwiazana zawodowo z dzieckiem(lekarz,health visitor itp).Oplata to 460 funtow +50 za kolejne dziecko.Na rejestracje czekalam 2 tyg.Po otrzymaniu akt rejestracji sklada sie wniosek o paszport.Potrzebne sa 2 zdjecia,paszporty rodzicow,akt rejestracji,akt urodzenia i znow podpis "professional" (lekarz,nauczyciel,prawnik,pracodawca itp,który zna rodzica przynajmniej 2 lata)do potwierdzenia danych we wniosku.Paszport kosztuje 46 funtow,po 3 dniach przyslali do domu.Mam nadzieje ze nic nie przeoczylam. |
|
|
|
 |
o90
|
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 4:30 pm
|
|
|
ciekaw jestem jak wygląda problematyka podwójnego obywatelstwa POL&JER
ale bardziej interesuje mnie dorosły.
gdyby ktoś mógł skrobnąć coś na ten temat byłoby fajno.
byc i równocześnie nie być obywatelem UE to byłyby JAJA |
|
|
|
 |
sumo
|
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 9:41 pm
|
|
|
| Wydaje mi sie,że nie ma odrębnego obywatelstwa jerseyskiego, tylko brytyjskie |
|
|
|
 |
stan33
|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 7:09 pm
|
|
|
witam
wlasnie dowiedzialem sie ze ta cala procedura z " paszportem" to wiielka sciema. Moi znajomi sa irlandczykami bylem z nimi w biurze paszportowym i co sie okazalo ... dostalem aplikacje na paszport 5 letni bez koniecznosci wykupywania obywatelstwa brytyjskiego
dokumenty ktore sa potrzebne to :
1) pieciletni okres zatrudnienie w jednym miejscu pracy (list od pracodawcy ) lub od landlorda o zamieszkiwaniu w jego posiadlosci ALE ciagiem
2) full contubution balance
3) potwierdzenie od doktora rodzinnego i jeszcze jednej osoby z british paszportem
4) akt urodzenia dziecka i paszporty rodzicow
5) 2 zdjecia i oplata £46
jest to paszport tymczasowy wiec trzeba dziecko kiedys gdzies zarejestrowac czy w polsce czy w uk ale mysle ze jest to jakas tansza obcja na poczatek ,a chyba w chwili pelnoletnosci dziecka bedzie on mialo prawo zadecydowac kim chce byc , po co na sile uszczesliwiac ..
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|