Forum Polonii Strona Główna Forum Polonii
Polish Community Forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
Choose language:

Poprzedni temat «» Następny temat
prawa kobiety w ciąży, pracującej
Autor Wiadomość
kruszynka07

Wysłany: Pon Paź 13, 2008 12:36 pm   prawa kobiety w ciąży, pracującej

cześć, chciałabym się dowiedzieć jak jest z tutejszym prawem dla kobiet w ciąży, które pracują? czy są traktowane szczególną opieką ze strony pracodawcy (wg. prawa) ? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam wszystkie mamusie,przyszłe i obecne. :laugh:

BlackMamba 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Paź 14, 2008 4:47 pm   

musisz przede wszystkim powiadomić pracodawce, że jesteś w ciąży (najlepiej dostarczyc mu zaświadczenie od GP), wtedy pracodawca powinien wypełnić z Tobą tzw. risk assessment for new or expecting mothers, który stanowi jakby Twoja ochronę w pracy.
Ponad to, powinien zapewnić Ci odpowiednie warunki pracy i chronić Cię - np. żadnego dzwigania, długiego siedzenia przed komputerem, itp. Nie może zabronić Ci wychodzic w czasie pracy na umówione badania, które konieczne są w trakcie ciąży. Np. jeżeli żle się czujesz, zawsze o tym mów, tutaj nikt tego nie lekceważy. Nie może Cię też zwolnić.
Jak juz urodzisz i wrócisz do pracy, pracodawca powinien także zapewnić Ci czas i miejsce do karmienia piersią lub ściągnięcia pokarmu. Na pewno jest jeszcze wiele innych praw, o których niestety nie wiem :-) , najlepiej spytać w Social Security, albo położnej w szpitalu.

asiek 

Wysłany: Wto Paź 14, 2008 7:50 pm   

Można zwolnić ciężarną czy nie
Ostatnio zmieniony przez asiek Nie Sty 18, 2009 8:26 pm, w całości zmieniany 1 raz  

BlackMamba 

Wysłany: Sro Paź 15, 2008 8:35 am   

nie znam dogłębnie jerseyowskiego prawa, ale z tego co się orientuję, to nie można zwolnić kobiety w ciązy, bez względu na wymiar pracy, no chyba że masz umowę na czas okreslony, wtedy pracodawca nie musi przedłużać umowy,
ale pewna do końca nie jestem, najlepiej zadzwoń do JACS albo do Social Security

kamilka27 

Wysłany: Pią Sty 09, 2009 9:34 pm   

pracodawca nie ma prawa zwolnienie ciezarnej poniewaz bedzie to traktowane jako dyskryminacja.

Rafi

Wysłany: Pią Sty 09, 2009 9:53 pm   

to tylko zależy od pracodawcy jak do tego wszystkiego podejdzie:( ja się przyznałam że jestem w ciąży zwolnili mnie ale to bardzo długa historia:( więc jeżeli pracodawca chce zwolnic to zwolni.(pracowałam ponad rok)

evita 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 9:08 pm   

jerseyowskie prawo pracy to nie kodeks pracy jak w polsce ktory musi byc przestrzegany obligatoryjnie przez pracodawcow :D na jersey prawa pracownika sa jasno (lub nie) zawarte w kontrakcie ... to co mi w JACS-ie powiedzieli :) sa pracodawcy i PRACODAWCY.....niestety !!!!!! mam wiec pytanie malutkie o te prawa czy pracodawca moze odmowic wyplaty nalezytego urlopu jezeli byl on wyznaczony wczesniej przed ciaza , argumentujac iz wyplaci go po moim powrocie do pracy ;( moze ktos mial podobn sytulacje bo mam dosyc lazeni po tych bzdurnych biurach i ciaglego tlumaczenia.... z gory dziekuje za pomoc :donkey1:

bo tak sie sklada ze moje maciezynskie przypada akurat po urlopie
Ostatnio zmieniony przez evita Nie Lut 15, 2009 9:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

BlackMamba 

Wysłany: Pon Lut 16, 2009 7:13 pm   

no więc to będzie pewnie tak, jak piszesz, że Kodeks Pracy w Polsce to inna bajka niż na Jersey, i że wszystko zależy od pracodawcy i kontraktu...
ja miałam to szczęście, że wróciłam po macierzyńskim do pracy i mogłam skorzystać w pełni z moich 22 roboczych dni urlopu, więc miałam jakby dodatkowy miesiąc macierzyńskiego ;-)
miałam do wyboru nawet, czy biorę je z macierzyńskim, czy wykorzystuję je w ciągu roku, a jeżeli nie to musieliby mi za nie zapłacić.
Wydaje mi się, że skoro należy ci się urlop to pracodawca musi za niego zapłacić
a w ogóle, to śmieszne, że nie ma ujednoliconych przepisów co do kobiet w ciąży, a JACS mam wrażenie działa na rzecz pracodawców, bo o cokolwiek bym ich nie spytała, to zawsze było na moją niekorzyść, może mam pecha

aha, jeszcze jedno - urlop wykorzystujesz zawsze po przepracowaniu określonego czasu, jeżeli przed macierzyńskim normalnie pracowałaś i go nie wykorzystałaś, to powinni zapłacić
Ostatnio zmieniony przez BlackMamba Pon Lut 16, 2009 7:20 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu